ΑΓΓΛΙΚΑ
Εγγραφή στο Μητρώο Εκπαιδευτών

ΣΚΕΨΟΥ ΣΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ Μέθοδοι καλλιτεχνικής αντίληψης: Φόρμα, δομή, νόημα - prompt design και παραγωγή περιεχομένου

ΣΚΕΨΟΥ ΣΑΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ Μέθοδοι καλλιτεχνικής αντίληψης: Φόρμα, δομή, νόημα - prompt design και παραγωγή περιεχομένου
Επιστημονικός/ή Υπεύθυνος/η: Αργυροκαστρίτη Μαρίλυ
Ημ. Λήξης Εγγραφών: 27-04-2025
Περίοδος Μαθημάτων: 28-04-2025 έως 28-06-2025
gr  pdf.png  Πληροφορίες Προγράμματος
Mέγεθος: 729.37 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

Το να δημιουργείς καλλιτεχνικά σήμερα σημαίνει να γεφυρώνεις το ανθρώπινο και το τεχνικό, το συναίσθημα και την πληροφορία, την παράδοση και την καινοτομία. Και, πάνω απ' όλα, σημαίνει να θέτεις ερωτήματα, να προκαλείς και να ανακαλύπτεις τι σημαίνει να είσαι δημιουργικός σε έναν συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο. Η καλλιτεχνική γνώση παραμένει η πυξίδα μας για να περιηγηθούμε σε αυτό το νέο τοπίο, κρατώντας ζωντανή την ανθρώπινη διάσταση της τέχνης και η καινοτομία του παρόντος προγράμματος αποτελείται όχι μόνο από την ανάπτυξη της καλλιτεχνικής δημιουργίας πρωτογενώς αλλά και  μέσω του prompt design και της παραγωγής περιεχομένου σε μια σύμπραξη μηχανής και ανθρώπου.

Νίκος Κόκκαλης
Θέματα από την Ιστορία της Τέχνης
Πόσο εύκολα προσεγγίζουμε ένα έργο τέχνης;
Πως το περιγράφουμε και πως κατανοούμε την εσωτερική δομή του;
Πόσο εύκολο είναι να αναγνωρίσουμε εικονογραφικούς τύπους πίσω από την εικόνα;
Εντέλει, πως “βλέπουμε” ένα έργο τέχνης;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία θα προσπαθήσει να απαντήσει αυτή η σειρά διαλέξεων. Με αφορμή συγκεκριμένα έργα από την ιστορία της τέχνης - περισσότερο ή λιγότερο γνωστά- που καλύπτουν μια ευρεία χρονική περίοδο, αλλά και διαφορετικά είδη: Από δισδιάστατα ζωγραφικά έργα της κλασικής αναγέννησης, μέχρι εγκαταστάσεις του εικοστού πρώτου αιώνα, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή με τα έργα τέχνης και να αναζητήσουμε, μέσα από αυτά, τους λόγους που τα δημιούργησαν, αλλά και τον ίδιο τον καλλιτέχνη στην εποχή του.

Χριστίνα Μητσάνη
Performance

Η ενότητα εισάγει την έννοια της Performance Art ως καλλιτεχνική πρακτική, αναλύοντας τη θεωρητική και ιστορική της εξέλιξη. Οι εκπαιδευόμενοι θα γνωρίσουν τη σύνδεση της Performance με καλλιτεχνικά ρεύματα όπως το Dada και το Fluxus, καθώς και το έργο σημαντικών καλλιτεχνών όπως η Carolee Schneemann, Joan Jonas, ο Joseph Beuys, Marina Abramović, Yoko Ono. 
Μέσα από θεωρητική μελέτη και ανάλυση έργων, η ενότητα στοχεύει να ενισχύσει την κατανόηση της Performance ως μέσου έκφρασης και επικοινωνίας αλλά και να γίνει σαφής και ο ρόλος που μπορεί να έχει η Performance Art στην εκπαίδευση.

Μαρία Κρίγκα
Το εικαστικό περιεχόμενο των κινούμενων  Εικόνων  που μας περιβάλλουν

Στην ενότητα αυτή γίνεται μια επισκόπηση της δυναμικής της εικόνας. Πόσο και πώς επηρεαζόμαστε από την οπτική πληροφορία που μας περιβάλλει; Και πώς μπορεί το άτομο όχι μόνο να αξιολογήσει ό,τι βλέπει αλλά και να αντλήσει χρήσιμα για τη δική του δημιουργικότητα στοιχεία; Μέσα από τις συναντήσεις αυτές οι συμμετέχουσες/οντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν υλικά αναφοράς από το χώρο του κινηματογράφου, της διαφήμισης, των motion graphics, της βίντεο τέχνης και του animation και να εντοπίσουν τις βασικές αρχές που διέπουν την κινούμενη εικόνα σήμερα. Η γνώση αυτή θα χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια για τη σύνταξη του προσωπικού λεξιλογίου και την διερεύνηση των δυνατοτήτων παραγωγής εικαστικού βίντεο.

Μαρίλυ Αργυροκαστρίτη
Αναλύοντας την εικόνα των νέων μέσων και τη σχέση της με την εικαστική δημιουργία

Η διδακτική ενότητα «Αναλύοντας την εικόνα των νέων μέσων και τη σχέση της με την εικαστική δημιουργία» εξετάζει τη δυναμική σύνδεση ανάμεσα στην ψηφιακή εικόνα και τις παραδοσιακές εικαστικές τέχνες. Μέσα από εργαλεία αισθητικής, σημειολογίας και ανάλυσης μέσων, διερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους οι εικόνες στα νέα μέσα ενσωματώνουν στοιχεία από την εικαστική παράδοση, αλλά και πώς η ψηφιακήτεχνολογία αναδιαμορφώνει την καλλιτεχνική έκφραση. Οι εκπαιδευόμενοι μαθαίνουν να ερμηνεύουν τη δομή και τα νοήματα ψηφιακών εικόνων, να αναγνωρίζουν την επίδραση των μέσων στις σύγχρονες πολιτισμικές αφηγήσεις και να ενσωματώνουν τη γνώση αυτή στη δική τους δημιουργική διαδικασία.

Εγγραφές: 28/3 - 27/4
Έναρξη: 28/4

Ημέρες μαθημάτων:
Τετάρτη 19.00 - 21.00
Σάββατο 17.00 - 19.00

Σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως παρακολούθηση

Κόστος συμμετοχής : 350 ευρώ
Έκπτωση για ειδικές ομάδες

Πληροφορίες/εγγραφές: skepsousankallitexnis@ionio.gr


Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας