ΑΓΓΛΙΚΑ
Εγγραφή στο Μητρώο Εκπαιδευτών

OPEN ART: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Τέχνης και Τεχνολογίας

ShareThis
Δημοσίευση: 13-03-2020 12:43 | Προβολές: 5042
gr  pdf.png  Δελτίο Τύπου OPEN ART
Mέγεθος: 715.27 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Το OPEN ART αποτελεί μια εξ αποστάσεως εκπαιδευτική πλατφόρμα ανάπτυξης προγραμμάτων επιμόρφωσης, κατάρτισης, εκπαιδευτικών σεμιναρίων και πρακτικής του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Αντικείμενο των προγραμμάτων είναι το πεδίο της Τέχνης στην Εποχή της Πληροφορίας. Το OPEN ART εντάσσεται στο Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Σε ποιούς απευθύνεται
Τα μαθήματά του απευθύνονται σε άτομα που επιθυμούν να ασχοληθούν με την επαύξηση της καλλιτεχνικής τους δραστηριότητας στην Ψηφιακή Εποχή στο πλαίσιο των ανοιχτών τεχνολογιών και των προγραμματιστικών περιβαλλόντων. Τα σεμινάρια και τα εργαστήρια αντλούν τη θεματική τους από το πεδίο Τέχνη, Επιστήμη, Τεχνολογία, Κοινωνία. Οργανώνονται και υλοποιούνται από διδάσκοντες του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας αλλά και προσκεκλημένους καλλιτέχνες (βλ.ARTIST LAB program) με διεπιστημονικά ενδιαφέροντα, κατάρτιση αλλά και έμπνευση.

Ενθαρρύνονται να συμμετάσχουν φοιτητές και απόφοιτοι Σχολών Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού Προϊόντων, Μουσικών Σπουδών, Μηχανικών Πληροφορικής, Η/Μ Μηχανικών, χομπίστες και γενικά οποιοσδήποτε επιθυμεί να δημιουργήσει διαδραστικά έργα τέχνης και να εξερευνήσει τα Νέα Μέσα, τον δημιουργικό προγραμματισμό και τις διαδραστικές εγκαταστάσεις με τη χρήση αισθητήρων. Καθώς τα τελευταία χρόνια οι τεχνολογίες διάδρασης έχουν διεισδύσει στην εκπαίδευση, στα μουσεία και στις βιβλιοθήκες, κρίνεται σημαντική η παρουσία εκπαιδευτικών, αρχαιολόγων, μουσειολόγων, βιβλιοθηκονόμων σε εκπαιδευτικά προγράμματα ανοιχτών τεχνολογιών με σκοπό την επικαιροποίηση του γνωστικού τους αντικειμένου και τον συγχρονισμό τους με τις διεθνείς τάσεις του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας.

Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα OPEN ART ξεκινάει με τρία τρίμηνα μαθήματα Τέχνης & Τεχνολογίας και μία ολοκληρωμένη ενότητα ‘Artistic Practice’ που διαρκεί ένα έτος. Η θεματική ενότητα των διαδραστικών ανοιχτών τεχνολογιών και προγραμματιστικών περιβαλλόντων καλύπτεται από δύο εργαστήρια: το εργαστήριο ‘Arduino’ και ‘Processing-P5’. Το θεωρητικό σκέλος αφορά στην παιδαγωγική των Νέων Μέσων στον Δημόσιο Χώρο. Το μάθημα ‘Interactive Arts & Performance in Public Space’ είναι αφιερωμένο στην έρευνα και στην κατανόηση της σχέσης μεταξύ της Διαδραστικής Τέχνης με τη βιωματική μάθηση - εκπαίδευση και τον Δημόσιο Χώρο.

Το OPEN ART ανοίγει την αυλαία του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου παρέχοντας στους συμμετέχοντες έκπτωση 20% στα εναρκτήρια προγράμματα του. Προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στα ενεργά προγράμματα του OPEN LAB είναι η 1η Απριλίου 2020.

Το OPEN ART:
Ενθαρρύνει τη διασύνδεση των προγραμμάτων με τις δομές του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας και του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Προσκαλεί τους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων να παρακολουθήσουν τις ακαδημαϊκές, εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις του ετήσιου Φεστιβάλ Οπτικοακουστικών Τεχνών.
Διαμορφώνει τις απαραίτητες συνθήκες για την προβολή των αποτελεσμάτων των εργαστηρίων στις καλλιτεχνικές δράσεις του Φεστιβάλ.

Πιστοποίηση
Το πρόγραμμα OPEN ART, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πιστοποίησης της Διά Βίου Μάθησης, απονέμει το «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» επιτυχούς συμμετοχής. Στα ανωτέρω αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο επιμορφούμενος και οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πιστοποίησης της Διά Βίου Μάθησης, απονέμει, εκτός από το «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης», και «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού» στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο επιμορφούμενος, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε καθώς και οι Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ECVET) που διασφαλίζονται και τις οποίες μπορεί να «μεταφέρει» προς αναγνώριση σε εκπαιδευτικούς ή/και επαγγελματικούς φορείς της Ευρώπης.

Τα ΠΣΔΒΜ μπορούν και απονέμουν στους εκπαιδευόμενους που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία ένα πρόγραμμα πιστωτικές μονάδες ECTS ή ECVET.

Οι συμμετέχοντες εισηγητές του υποπρογράμματος ARTIST LAB λαμβάνουν βεβαίωση που πιστοποιεί ότι ανήκουν στο Μητρώο Εκπαιδευτών του Κέντρου Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης (ΚΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Ιονίου Πανεπιστημίου στοχεύει στη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με τους ανθρώπους της επιστήμης και του πολιτισμού και στην αλληλεπίδρασή του με τους πολίτες, κατά τρόπο που να ικανοποιούνται οι υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας, να προάγεται η ισότητα της πρόσβασης στην εκπαίδευση και τη γνώση και να προωθείται ο ελληνικός πολιτισμός και η εγχώρια οικονομία. Οι δραστηριότητες του Κέντρου μπορεί να έχουν ποικίλες μορφές, οι οποίες καθορίζονται από αντίστοιχες κοινωνικές ανάγκες στον σύγχρονο κόσμο, διασυνδέουν τη θεωρητική με την πρακτική γνώση αναπτύσσοντας, κυρίως, την εφαρμοσμένη διάσταση των επιστημών στα αντίστοιχα επαγγελματικά πεδία.

Άγγελος Φλώρος, Επίκουρος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου
Επιστημονικός Υπεύθυνος του προγράμματος OPEN ART

Διαδικτυακή Παρουσία
OPEN ART: http://openart.avarts.ionio.gr/
facebook: @openart.avarts.ionio.gr
youTube: https://youtu.be/ArR23_le7jA
ΚΕΔΙΒΙΜ: https://kedivim.ionio.gr/


Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας